O udruzi

Odlukom i Ovlaštenjem predsjednice“ Udruge Nezavisni dragovoljci hrvatski“ Slavice Hruškar u listopadu 2000. godine osnovana je“ Udruga Nezavisni dragovoljci hrvatski za Zagreb i Zagrebačku Županiju“.

Odlukom središnjice Udruge 22.prosinca 2004. godine dolazi do preustroja Udruge pa Udruga na nivou grada Zagreba počinje samostalno djelovati, a isto tako i na području Zagrebačke Županije.

Udruga ima redovne i pridružene članove.

Redovnim članom Udruge može postati Dragovoljac iz Domovinskog rata koji se odazvao pozivu Domovine s oružjom u ruciu razdoblju od 5.kolovoza 1990 do 15.siječnja 1992., kao i Hrvatski ratni vojni invalidi (HRVI) bez obzira na vrijeme stradavanja.
Pridružrnim članom Udruge može postati Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji je organizirano sudjelovao u obrani suvereniteta RH kao i stranci koji su sudjelovali u Domovinskom ratu kao pripadnici OSRH, a koji nemaju status Dragovoljca i koji prihvaćaju statut Udruge a žele sudjelovati u aktivnostima Udruge.

Naša udruga ne ide na brojnost, nego okuplja stvarne dragovoljce od kojih mnogi na žalost ni do današnjih dana nisu se izborili za svoja elementarna prava.

Udruga Nezavisni dragovoljci hrvatski ZŽ provodi cijeli niz projekata i aktivnosti na nivou Županije te zasniva svoj rad kako s dragovoljcima, tako i s njihovim obiteljima.
Kroz naše projekte nastojimo dragovoljce, branitelje što više uključiti u normalan život.
U sklopu redovnih djelatnosti naša udruga radi svakodnevno na prikupljanju i evidentiranju članova,vodeći brigu o njihovom statusu-obiteljskom, stambenom i zdravstvenom.
Također održavanjem tematskih tribina naše članstvo i ostale branitelje informiramo o aktualnim događanjima uz ostvarivanja njihovih prva (Fond hrvatskih branitelja i članova obitelji,primjenama zakona o pravima hrvatskih branitelja,Zaklada HB).

Posebno smo aktivni u športskim aktivnostima što se pokazao kao jedna od značajnih aktivnosti u resocijalizaciji hrvatskih branitelja.
Županijska športska ekipa udruge godinama zajedno s podružnicom u V. Gorici organizira turnir u kuglanju u spomen na „Krvavi Uskrs“.
Isto tako na županijskim športskim susretima koordinacije udruga ostvarujemo godinama izvrsne rezultate i to u: šahu, malom nogometu, streljaštvu, boćanju, gdje uvijek osvajamo druga ili treća mjesta, dok u kuglanju i krosu osvajamo prva i kvalificiramo se na državna takmičenja dragovoljaca i veterana RH.

Pored HB posebno vodimo i brigu odjeci koja se aktivno druže povodom blagdana( osiguravamo pakete za Uskrs, i Božić) te na športskim susretima.

Svake godine sudjelujemo na izlučnim natjecanjima „Susreta djece hrvatskih branitelja“ gdje imamo zapažene rezultate i uvijek se dio djece kvalificira na državo takmičenje.

Nastaviti ćemo i dalje promovirati istinu o domovinskom ratu, obilježavati obljetnice i blagdane,te posjećivati spomen obilježja poginulih branitelja.

U sklopu Županijske Udruge su i dvije Podružnice u Velikoj Gorici i Zaprešiću, a u planu je proširenje djelovanje i aktivnosti i u druge gradove na Županiji.

Rješenjem Ureda državne Uprave u Zagrebačkoj županiji klasa:UP/I-230-02/13-01/176; Urbroj: 238-04/6-13-2 od 23.12.2103. godine Odobrava se upis udruge “Nezavisni dragovoljci hrvatski Zagrebačke županije” u Registar udurga Republike Hrvatske.

Sjedište Udruge Nezavisni dragovoljci hrvatski Zagrebačke županije je u Velikoj Gorici,
Trg Kralja Tomislava 2