listopadu 2000. godine osnovana je“ Udruga Nezavisni dragovoljci hrvatski za Zagreb i Zagrebačku Županiju“. Odlukom središnjice Udruge 22.prosinca 2004. godine dolazi do preustroja Udruge pa Udruga na nivou grada Zagreba počinje samostalno djelovati, a isto tako i na području Zagrebačke Županije.
Udruga ima redovne i pridružene članove.
Redovnim članom Udruge može postati Dragovoljac iz Domovinskog rata koji se odazvao pozivu Domovine s oružjom u ruciu razdoblju od 5.kolovoza 1990 do 15.siječnja 1992., kao i Hrvatski ratni vojni invalidi (HRVI) bez obzira na vrijeme stradavanja.
Pridružrnim članom Udruge može postati Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji je organizirano sudjelovao u obrani suvereniteta RH kao i stranci koji su sudjelovali u Domovinskom ratu kao pripadnici OSRH, a koji nemaju status Dragovoljca i koji prihvaćaju statut Udruge a žele sudjelovati u aktivnostima Udruge.
Udruga okuplja stvarne dragovoljce od kojih mnogi na žalost ni do današnjih dana nisu se izborili za svoja elementarna prava. Udruga provodi cijeli niz projekata i aktivnosti na nivou Županije te zasniva svoj rad kako s dragovoljcima, tako i s njihovim obiteljima.
Kroz naše projekte nastojimo dragovoljce, branitelje što više uključiti u normalan život,
vodeći brigu o njihovom statusu-obiteljskom, stambenom i zdravstvenom.
Te ostvarivanje prava (Fond hrvatskih branitelja i članova obitelji,primjenama zakona o pravima hrvatskih branitelja,Zaklada HB). Aktivni smo u športskim aktivnostima pokazao kao jedna od značajnih aktivnosti u resocijalizaciji hrvatskih branitelja.
Županijska športska ekipa udruge godinama zajedno s podružnicom u V. Gorici organizira turnir u kuglanju u spomen na „Krvavi Uskrs“.Organiziramo Športske igre članova NDHZŽ i to u: streljaštvu, pikadu, stolni nogomet, viseća kuglana.  Nastaviti ćemo i dalje promovirati istinu o domovinskom ratu, obilježavati obljetnice i blagdane,te posjećivati spomen obilježja poginulih branitelja. U sklopu Županijske Udruge su i tri Podružnice:  Velika Gorica,  Zaprešić i Brdovec, a u planu je proširenje djelovanje i aktivnosti i u druge gradove na Županiji.