28.Obljetnica proboja iz Hrvatske Kostajnice i logor Glina

Obilježavanje  obljetnice proboja iz opkoljene Hrvatske Kostajnice, započelo je  Svetom misom, a izaslanstva su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odala počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima kod Spomen-ploče proboja, mjesta odakle su prije 28 godina hrvatski branitelji poveli civile prema Hrvatskoj Dubici.

U večernjim satima 117 hrvatskih branitelja i civila odbilo se predati jugo-srpskom agresoru krenuvši u proboj iz opkoljenoga grada kroz velikosrpske položaje, preko naselja Rosulje i Slabinja, bili su napadnuti od četnika i tako još nekoliko puta do Hrvatske Dubice. Konačan pad dogodio se 12. rujna kada je prvo palo brdo ”Djed” na kojem je tada zarobljeno oko 60 branitelja, što iz policije, što iz Zbora narodne garde. Srpska vojska odvela ih je na cestu kod željezničkog kolodvora, potrpala u kamione i odvezla u selo Kukuruzari. Strpali su ih u društveni dom, a nakon dan- dva odveli u logor u Glinu. Paralelno s ovim zbivanjem, u ranim večernjim satima oko 300 branitelja, stješnjeno sa svih strana, bilo je prisiljeno prijeći u Bosansku Kostajnicu gdje su predali oružje. Bila je to mučna predaja. Zatvorili su ih u kino-dvoranu i sutradan po njih poslali autobuse koji su ih odvezli u Manjaču.

Na obilježavanju su nazočili i članovi NDHZŽ iz Velike Gorice i Zaprešića. Nakon  toga, na Brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice obišli smo spomen-obilježje Gordanu Ledereru, snimatelju HTV-a, koji je na tom mjestu ubijen 1991. godine. Zatim smo otišli u  Glinu i obišli Spomen sobu u logoru. Svjedočanstvo o obrani Kostajnice , te zarobljavanju i  sprovođenju u logor Glina iznio nam je Davorin Udovičić, predsjednik podružnice NDHZŽ iz Zaprešića.